Kuchnia

pasztety

Łatwy pasztet domowy


Dokładnie taki - łatwy szybki i pyszny. Dużo lepszy od produktów kupnych, ponieważ przygotowany ze składników najlepszej jakości, bez ulepszaczy i konserwantów. A przy tym tak prosty, że zrobi go każdy, w kilka chwil. Idealny na śniadanie, do kanapek, lub jako dodatek na świąteczny stół.



2 piersi kurczaka
25 dag wątróbki kurzej
8 dag masła ( ok. 1/3 kostki)
1 łyżeczka majeranku
ok. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
sól - do smaku

kilka plastrów boczku
2 łyżki masła

olej do smażenia
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól - do gotowania kurczaka

Zagotować ok. 1 litra wody wraz z przyprawami. ( wody tyle, by przykrywała mięso - w zależności od wielkości filetów). Do gotującej się wody włożyć piersi kurczaka i ugotować do miękkości, ok. 25 min.

W tym czasie usmażyć na niewielkiej ilości oleju wątróbkę, aż będzie złota. Wątróbkę zdjąć z patelni. Na tej samej patelni rozpuścić 1/3 kostki masła, uważając, by się nie przypaliło.

Usmażoną wątróbkę wraz z ugotowanym kurczakiem i majerankiem zemleć w malakserze. Nadal ucierając, wlewać pomału masło. Kiedy masa będzie już idealnie gładka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, po czym przełożyć pasztet do naczynia.

W celu przygotowywania polewy, która zapobiegnie obsychaniu pasztetu w lodówce i nada mu wyjątkowy smak, należy zrumienić na patelni na maśle pokrojony w drobną kostkę boczek.

Pasztet odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation