Kuchnia

KULINARIA

Cynamonowe bavarois

315ml mleka
1 lyzeczka mielonego cynamonu
55g cukru caster
3 zoltka
1 1/2 zelatyny w proszku
1 lyzeczka eksrarktu z wanilii
170ml kremowej smietanki

Mleko, razem z cynamonem i polowa cukru umiescilam w rondelku i zagotowalam. W tym czasie szybko ubilam zoltka z pozostalym cukrem na puszysta, jasna mase. Do jajecznej masy szybko wlalam gorace mleko, wymieszlam i powstala miksture przelam znow do rondelka, podgrzewalam mieszajac (nie gotowac!) tak dlugo, az cala masa zgestaniala. Zdjelam z ognia i natychmiast wierzch kremu posypalam zelatyna, zostawilam na 1 minutem , po czym dobrze wymieszlalam. Nastepnie przelalam do czystej miseczki i wystudzialam.
Do wystudzonej mikstury dodalam ubita smietanke, wymieszalam i calosc wlalam do delikatnie naoliwionych foremek. Schlodzilam przez noc w lodowce.
Aby bez problemu wyciagnac bavarois z foremek, ogrzalam kuchenna sciereczke, ktora owinelam kazda foremke na kilka sekund i energicznym potrzasnieciem umiescilam deser na talerzu. Posypalam mielonym cynamonem...mmmmm....
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation