Kuchnia

KULINARIA

Qurrito czyli Quesadilla z kurczakiem, serem i kukurydzą

Składniki:
2 duże tortille lub 4 mniejsze (użyłam dwóch o średnicy 30 cm)
200 g sera cheddar
ok 400 g piersi z kurczaka
1 czerwona cebula
1/3 puszki kukurydzy
sos barbecue
sól, pieprz, słodka papryka

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w około jedno centymetrową kostkę. Wrzucić do miseczki. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Usmażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia.

Cebulę przekroić na połowę i pokroić w pióra lub półplasterki. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach (szybciej się roztopi).

Tortille posmarować sosem barbecue. Jeden placek ułożyć na dużej, rozgrzanej patelni (użyłam grillowej) sosem góry. Posypać połową startego sera. Nałożyć usmażoną pierś z kurczaka, cebulę i kukurydzę. Posypać resztą startego sera. Przykryć drugą tortillą. Przycisnąć dłonią.

Smażymy na jednej stronie do czasu, aż tortilla się zarumieni a ser roztopi. Aby przełożyć tortillę na drugą stronę najłatwiej przykryć ją dużym talerzem, energicznie obrócić patelnię o 180 stopni, podtrzymując talerz drugą ręką. Zsunąć tortillę z talerza na patelnię i ponownie przesmażyć do roztopienia się sera i zarumienienia.

Gotową quesadille pokroić na cztery lub sześć kawałków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation