Kuchnia

Kulinaria

Strucla makowa
Przepis na struclę makową czyli makowca

Czas: ok. 3 godziny (czas od rozpoczęcia do gotowego ciasta)
Ilość porcji: 2 spore makowce (każdy ok. 25-27 cm)

Składniki

drożdżowe ciasto na struclę:

ok. 500-550 g mąki
7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
220 ml mleka (niepełna szklanka)
2 jajka
60 g masła
1 jajko do smarowania ciasta

nadzienie do makowca:

ok. 700 g masy makowej
2 białka

dodatkowo – lukier

szklanka cukru pudru
1,5 – 2 łyżki wody zmieszanej z sokiem cytrynowym

Moje porady

jak zrobić masę makową
idealne ciasto drożdżowe – poradnik

Przygotowanie – wersja ilustrowana
Przygotowanie strucli drożdżowej
Krok 1.

Drożdże świeże rozpuszczam w mleku, a suszone nie wymagają roztopienia.

Wszystkie składniki wrzucam do miski (masło powinno być roztopione, składniki w temperaturze pokojowej).
Przygotowanie strucli drożdżowej
Krok 2.

Ciasto wyrabiam aż będzie elastyczne. Wkładam do miski i zostawiam by wyrastało przez godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Przygotowanie strucli drożdżowej
Krok 3.

Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części (będą dwa makowce).
Przygotowanie strucli drożdżowej
Krok 4.

Wałkuję na prostokąt dłuższy niż szerszy (przed wałkowaniem podsypcie blat mąką).

Makową masę mieszam z dwoma białkami ubitymi na sztywną pianę. I taką masę rozprowadzam na cieście dość cienko.

Roluję.

Łączeniem kładę na spodzie a boki zlepiam i wkładam pod spód.
Przygotowanie strucli drożdżowej
Krok 5.

Wkładam ciasto do formy keksowej (z porcji wychodzą 2 ciasta pasujące do formy 25-28 cm). Zostawiam do wyrastania na ok. 30 minut aż ciasto będzie miało wyraźną kopułkę.
Przygotowanie strucli drożdżowej
Krok 6.

Wyrośnięte ciasto smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 35-40 minut do suchego patyczka.

Po ostudzeniu polewam przygotowanym lukrem, kroję ostrym nożem. Smacznego.
Strucla makowa Strucla makowa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation