Sernik z czekoladą na biszkopcie - kładniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 7 łyżek margaryny (ok. 12 dag) 7 łyżek cukru 7 łyżek śmietany 18% 2-3 łyżki kakao do ciast Masa serowa: 1 kg sera białego (mielonego) 5 jajek 1 szklanka cukru pudru cukier waniliowy ½ kostki margaryny Kasia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać na gładką masę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie razem wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Gdy ostygnie przekroić na dwie części. Do rondelka przełożyć margarynę, cukier, śmietanę i kakao do ciast. Wszystko razem wymieszać, zagotować i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać ser i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Całość delikatnie wymieszać i podzielić na połowę. Jedną część biszkoptu włożyć do formy, polać 1/3 polewy (lejąc cieniutkim strumieniem w tzw. esy-floresy), wyłożyć połowę masy serowej, na to drugą część biszkoptu, polać go 1/3 polewy, a następnie wyłożyć pozostałą masę serową. Tak przygotowany sernik należy włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec jeszcze 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Następnie sernik ostudzić i polać pozostałą polewą. Smacznego.
Źródło:
http://www.smaczny.pl/przepis,sernik_z_czekolada_na_biszkopcie
Copyright © Smaczny.pl