Kuchnia

Smakowite obiady

Naleśniki z pomarańczami
1 jajko, ½ szklanki mąki, ½ szklanki mleka
woda, sól, 1 łyżeczka cukru waniliowego
6 pomarańczy
2 goździki, ½ łyżeczki cynamonu, 2 łyżki masła, 2 łyżki brązowego cukru
40 ml brandy
Z jajka, mąki, mleka i szczypty soli zamieszaj ciasto naleśnikowe. Dodaj ½ cukru waniliowego i jeśli trzeba, rozprowadź ciasto wodą do odpowiedniej gęstości. Surowe ciasto odstaw by odpoczęło.
Ze skórki jednej z pomarańczy zetrzyj 1 łyżeczkę zestów. Z 3 pomarańczy wyciśnij sok, a z pozostałych wytnij filety.
Usmaż jak najcieńsze naleśniki. Na głębokiej patelni rozpuść masło z cukrem, resztą cukru waniliowego, cynamonem, zestem z pomarańczowej skórki i goździkami. Zalej całość sokiem pomarańczowym i zagotuj, odparowując wszystko do konsystencji sosu. Pod koniec gotowania dodaj filety z pomarańczy, delikatnie zamieszaj, lecz już nie gotuj. Podgrzane filety odcedź i nałóż na naleśniki składając je w chusteczkę. Złożone naleśniki podgrzej na pozostałym sosie, podlewając pod koniec brandy. Natychmiast podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation