Kuchnia

Makaronowe szaleństwa

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym | Kulinarne Przeboje

Składniki:
•500g mięsa mielonego z szynki
•14-15 rurek cannelloni
•500g soku pomidorowego zagęszczonego
•3 ząbki czosnku
•2 cebule
•oliwa z oliwek
•10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
•100g sera żółtego

Składniki na sos pomidorowy:
•1 puszka pomidorów
•2 łyżki oliwy
•1 ząbek czosnku
•1 łyżka oregano i bazylii
•sól

Składniki na beszamel:
•400ml mleka
•50g masła
•2 łyżki mąki
•1 łyżka soku z cytryny
•szczypta soli, pieprz
•odrobina gałki muszkatołowej

Wykonanie:
1.Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę. Gdy cebula już się zeszkli, dorzucić czosnek, smażyć jeszcze 1 minutę, co jakiś czas mieszając. Dorzucić mięso mielone, przemieszać kilka razy. Gdy mięso straci już różowy kolor, dodać sok pomidorowy, wymieszać i smażyć na małym ogniu do czasu aż sos się nieco zredukuje. Wyłączyć palnik, pozostawić mięso do ostudzenia.
2.Przygotować beszamel wg przepisu: Sos beszamelowy
3.Przygotować sos pomidorowy wg przepisu: Sos pomidorowy z pomidorów w puszce, dodając dodatkowo 10 suszonych pomidorów z zalewy i rozdrabniając całość w blenderze na gładki sos.
4.Rurki cannelloni napełnić mięsnym farszem (wcześniej można je pogotować ok. 1-2min. w osolonej wodzie - wtedy należy czas pieczenia w piekarniku skrócić do 10-15 minut).
5.Na dnie naczynia żaroodpornego wylać sos, poukładać cannelloni, posypać częścią sera, polać sosem pomidorowym i znów posypać wierzch serem.
6.Piec w piekarniku przez ok. 30-40 minut (najlepiej wg zaleceń na opakowaniu po cannelloni - w zależności od producenta czas poddawania makaronu obróbce termicznej może się różnić).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation