Kuchnia

smacznie

Zapiekane gruszki z żurawinami i serem pleśniowym

Skład:

2 gruszki
4 łyżki konfitury z żurawin
2 łyżki cukru
ok. 1.5 litra wody
ser pleśniowy typu Roquefort

1. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na połówki. Za pomocą łyżki usuwamy gniazdka. Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku, zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier i gotujemy ok. 7-10 minut.

2. Ugotowane połówki przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakładamy do środka konfitur z żurawin i przykrywamy startym serem pleśniowym. Naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i pieczemy ok. 5-8 minut, aż ser się stopi. Podajemy z gorącym pieczywem i masłem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation