Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Florentynki


Florentynki



florentynki

Pyszne małe ciasteczka, dla których zupełnie straciłam głowę. I choć tradycyjnie piecze się je na Boże Narodzenie to nie widzę powodu, dla którego nie mogłabym delektować się nimi przez cały rok. Polecam

Składniki na ok. 15 szt.:

100 g masła
115 g cukru pudru
125 g pokruszonych migdałów i orzechów włoskich( użyłam pistacji)
30 g posiekanych sułtanek
25 g kandyzowanych owoców
1 łyżka śmietany

Wykonanie:

W małym garnku, na małym ogniu należy roztopić masło. Dodać cukier puder i go rozpuścić nie przerywając mieszania..Doprowadzić do wrzenia i gotować około 1 minuty. Zdjąć z ognia i dodać przygotowane orzechy i bakalie. Na końcu dodać łyżkę śmietany. Całość dobrze wymieszać.

Wykładać małe porcyjki ciasta na 3 blachy wyłożone papierem do pieczenia, zostawiając pomiędzy nimi duże odległości. Będą podczas pieczenia się rozlewać. Piec w wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni 10-12 minut.

Wyjmij z piekarnika i ostrym nożem nadaj pożądany kształt, odcinając nadmiar karmelu i ostudź. Przełóż na kratkę cukierniczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation