Kuchnia

K-Paszteciki,pasztety,smarowidła

Pasztet z orzechów i cieciorki | Sprawdzona Kuchnia
Składniki
220 g orzechów ( dałam pół na pół orzechy laskowe i włoskie ) można użyć ulubionych orzechów
1 czerstwa bułka
½ litra wywaru warzywnego
240 g cieciorki z puszki
duża cebula
3 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
olej
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
ulubione zioła
Instrukcje
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju
Cieciorkę odcedzić i rozgnieść widelcem na pakę
Czerstwa bułkę namoczyć w bulionie
Orzechy zmielić lub posiekać na średniej wielkości kawałki
Dodać od nich namoczoną bułkę, przesmażoną cebulę i cieciorkę
Wszystko wymieszać, dodać przyprawy, jajko, skórkę i sok z cytryny, natkę pietruszki
Dokładnie wyrobić, a jeśli masa będzie zbyt płynna dodać odrobinę bułki tartej, natomiast jeśli byłaby za gęsta dodać więcej bulionu
Formę na pasztet wysmarować olejem i posypać bułką tartą
Wypełnić masą formę
Piekarnik nagrzać do 170 st C
Piec przez 45 minut
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation