Inne

inne

Naleśniki a la pizza - przepis

Składniki na ciasto naleśnikowe:
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1/2 płaskiej łyżeczki soli
olej rzepakowy do smażenia

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odłożyć na około godzinę (minimum pół) .


Dodatki:
400-500 g pieczarek
duża cebula
3-4 ząbki czosnku
100-150 g boczku
czarne oliwki
suszone pomidory
ser żółty
przecier pomidorowy

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. W tym czasie rozgrzać patelnię - z odrobiną oleju rzepakowego. Pieczarki smażyć pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, 20-30 minut. Usmażone zdjąć z patelni i przełoyć do miseczki.

W trakcie podsmażania pieczarek: obrać cebulę oraz czosnek i pokroić w kostkę. W kostkę pokroić również boczek, oliwki przekroić na pół, a suszone pomidory grubo posiekać. Ser zetrzeć na tarce.

Na tej samej patelni podsmażyć cebulkę z boczkiem - ok. 15 minut - aż cebula się zeszkli, a boczek przyrumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek.


Przygotowanie naleśników:
Do ciasta naleśnikowego dodać podsmażone pieczarki i wymieszać. Porcje ciasta smażyć na patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego - smażyć pod przykryciem. Kiedy naleśnik będzie lekko ścięty z wierzchu, przewrócić go i kolejno: posmarować łyżeczką przecieru pomidorowego, wyłożyć trochę boczku z cebulką, dodać oliwki i suszone pomidory, posypać serem. Patelnie przykryć pokrywką aby ser szybciej się rozpuścił. Przygotować w ten sposób resztę naleśników.

Wygodnym rozwiązaniem jest przyrządzić wcześniej naleśniki, a później tylko podgrzać je na patelni razem z dodatkami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation