Oczy carycy
Składniki:
Ciasto jasne:
6 białek
1 szklanka i 2 łyżki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Polewa:
50 ml śmietany kremówki
1 łyżka masła
100 g nutelli
Ponadto:
2 galaretki ( u mnie niebieska i turkusowa )
szklanka ponczu (zaparzona kawa + 30 ml likieru kawowego)
1 opakowanie biszkoptów
masa karpatkowa
Sposób wykonania:
Przygotować ciasto białe : Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Można mikserem na małych obrotach.
Ciasto ciemne : Żółtka i jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, kakao i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
Dno blachy o wymiarach 35x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wylewać ciasto ciemne i jasne. Delikatnie przemieszać widelcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (170C) i piec ok. 40 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Przygotować napar. Wystudzić.
Według przepisu na opakowaniu przygotować masę karpatkową.
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na dolną część ciasta wyłożyć 1/2 część masy. Biszkopty moczyć krótko w ponczu i układać na masie.
tężejącą galaretkę wlewać w wolne miejsca między biszkoptami. Wyłożyć pozostałą część masy.
Całość przykryć drugim kawałkiem ciasta.
Przygotować polewę ( wszystkie składniki podgrzać do połączenia ) i polać nią ciasto. Posypać krokantem.
Odstawić na 2 godziny do lodówki.
Smacznego :)
"
http://zjemto.blox.pl/2013/07/Oczy-carycy.html"