Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Szynka morelowo imbirowa

Półki w naszym lokalnym supermarkecie uginają się już pod ciężarami ogromniastych szynek - dla mnie to zawsze znak, że święta są już naprawdę blisko. Te szynki mają od 15-20 kg, pewnie nawet szynki takiego kalibru nie dalibyśmy rady zmieścić w naszym piekarniku. Toteż my skromniutko zakupiliśmy piękny 3 kilogramowy kawałek. No i właśnie na czym się skupić przy zakupie idealnej szynki?

zwróćmy uwagę na ładny kształt - krótka i krępa wygląda bardziej atrakcyjnie niż długa i płaska
upewnijmy się, że ma jasny różowy kolor
szynki z samic są słodsze w smaku i mają delikatniejsze mięso
szynka powinna mięć warstwę tłuszczu - dzięki temu będzie bardziej soczysta i wilgotna po upieczeniu
szynka z kością jest najlepsza, za to taką bez kości łatwiej jest pokroić
upewnijmy się, że opakowanie jest szczelnie zamknięte

W oryginalnym przepisie została użyta szynka z kością, my użyliśmy szynki formowanej z kawałków wieprzowiny i aby utrzymać jej ładny kształt, związaliśmy ją bardzo mocno sznurkiem. Potem po ugotowaniu usunęliśmy sznurek i dalej już zgodnie z przepisem zapiekaliśmy z glazurą w piekarniku. Taka pieczeń może być podawana na ciepło lub zimno - pozostałe po świątecznym obiedzie mięso możemy zamrozić lub wykorzystać na zimno do kanapek lub sałatek.

Szynka naprawdę smakuje niesamowicie - jest soczysta, wilgotna a mięso aromatyczne i delikatne w smaku. Gorąco polecamy abyście ją przyrządzili na Boże Narodzenie dla waszych najbliższych. Przepis pochodzi z BBC Good Food.
Szynka z glazurą morelowo-imbirową

3 kg szynki
2 litry butelkowanego piwa imbirowego
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
30 całych goździków
1 łyżeczka mielonego imbiru
250g słoik konfitury morelowej

Jeśli szynka mus być namoczona to robimy to dzień wcześniej. W dużym garnku zalewamy szynkę zimną wodą i przykrywamy pokrywką, pozostawiamy na 24 godziny. Wylewamy wodę i przepłukujemy garnek. Przekładamy z powrotem szynkę do garnka zalewamy piwem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i 6 goździków. Uzupełniamy wodą tak aby szynka była w całości przykryta. Umieszczamy na średnim ogniu i przykrywamy pokrywką. Gotujemy przez 2,5 godziny, uzupełniając wodę.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Wyciągamy szynkę z garnka, wylewamy płyn, szynkę osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę nacinamy w kratkę i nakłuwamy pozostałymi goździkami. Umieszczamy w brytfannie. Mieszamy imbir z konfiturą i pokrywamy mieszaniną górę szynki. Wkładamy do piekarnika na 40 minut, aż będzie złota i lśniąca. Podajemy na zimno lub gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation