Kuchnia

Papunianie

Barszcz wigilijny

Składniki:

5 kg obranych i pokrojonych buraków;
5 kapeluszy borowików lub 20 podgrzybków;
3 liście laurowe;
ziele angielskie;
goździki;
kminek;
10 ziaren pieprzu;
4 pory z liśćmi;
10 cebul;
ocet dębowy;
obierki z 4 sztuk złotej lub szarej renety;
5 ząbków czosnku lekko zgniecionych.

Sposób przygotowania:

Buraki zalać zimną wodą. Dodać grzyby. Gotować powoli, dodając liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, pieprz i szczyptę kminku. Nie solić. Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piecu w skorupkach (kiedy skorupka będzie ciemna, wrzucamy do barszczu na sicie).

Gdy barszcz zacznie się gotować, hartujemy go octem dębowym (3 łyżki). Gotujemy powoli, aż buraki zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia. Wyrzucić cebule i obierki. Dodać czosnek. Zostawić na noc w chłodnym miejscu, rano przecedzamy i podgrzewamy, nie gotując.


l
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation