Kuchnia

food

Tarta bananowa (Banoffee pie),
Składniki
dla >6 osób
ciasteczka owsiane (użyłam z firmy San), 250g
masło, 100g
masa kajmakowa, 1 puszka
banany, 2
śmietanka kremowa, 250ml
serek mascarpone, 180g
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min
1. Ciasteczka rozkruszyć w blenderze lub ręcznie młotkiem na drobny piasek.

2. Masło rozpuścić w garnku lub mikrofali. Przelać masło do rozkruszonych ciasteczek i dokładnie wymieszać

3. Na foremce (do tatry, tortownicy lub małej kwadratowej) rozłożyć równomiernie ciasteczka na dnie i po brzegach. Włożyć na przynajmniej pół godziny do lodówki aż spód stwardnieje.

4. Masę kajmakową(nie wyjmując z puszki) ugotować w garnku wypełnionym do 3/4 wodą aż masa stanie się płynna(ok 2 h).

5. Banany pokroić w plasterki. Śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone, opcjonalnie dosłodzić cukrem pudrem(dałam 2 łyżki).

6. Na ciasteczkowy, kruchy spód przelać kajmak, następnie poukładać pokrojone banany i na wierzch rozłożyć bitą śmietanę. Schłodzić w lodówce lub w zimnym miejscu min 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation