Kuchnia

ciasta

Seromakowiec

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao

Ser:
60 dag twarogu
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
½ kostki masła

Mak:
1,5 szklanki mielonego maku
1 łyżka maki ziemniaczanej
5 białek
15 dag wiórków kokosowych
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
Puszka brzoskwiń

Ciasto: mąkę zagnieść z margaryną, cukrem, żółtkami, proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto włożyć do zamrażarki na około 30 minut.
Ser: twaróg zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania dodając jajko. Masę połączyć ze zmielonym twarogiem.
Mak: białka ubić z cukrem. Wymieszać z makiem, wiórkami kokosowymi, mąką ziemniaczana i proszkiem do pieczenia.
Brzoskwinie osaczyć z zalewy, pokroić w grubą kostkę.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce do warzyw 2/3 zamrożonego ciasta. Na ciasto wyłożyć na przemian po łyżce masy serowej i makowej. Na masy wyłożyć pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piekarnik nagrzać do temp 180C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation