Kuchnia

Kuchnia

Ciastka pieski

Składniki:

3 szkl. mąki pszennej
4 żółtka
1 kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
1 łyżka kakao





Mąkę przesiewam z proszkiem do miski, dodaję żółtka, posiekane masło i cukier. Zagniatam na gładkie ciasto. Wstawiam na 30 min. do lodówki. Ciasto dzielę na pól, do jednej części dodaję kakao.
Jasny piesek: Ciasto rozwałkowuje, wycinam za pomocą literatki okręgi, lepię z każdego kulkę (robię pyszczek pieska). Z ciemnej masy ciasta robię uszka, nosek i oczka. Ciemnego pieska robimy tak samo jak jasnego tylko odwrotnie. Ciastka układam na blasze wysypanej mąką i piekę ok. 15-20 minut w 180*C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation