Kuchnia

Smakowo

Kaczka w pomarańczach

Skład:
1 kaczka
4 pomarańcze
3 łyżki dżemu pomarańczowego
1 szklanka wywaru z kury
2 łyżki cukru
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka masła
sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Tuszkę kaczki dokładnie umyć, przyprawić solą i pieprzem. Pomarańcze dokładnie wyszorować pod bieżącą , gorącą wodą. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy. Wlać go do środka kaczki. Otwór zaszyć. Udka obwiązać nitką wzdłuż kuperka. Kaczkę ułożyć piersią do dołu na ruszcie piecyka i wsunąć na blachę do nagrzanego piekarnika (220 °C). Na blachę wlać 1/2 szklanki wody i piec kaczkę około 1 1/2 godziny. W połowie pieczenia kaczkę obrócić. Dołożyć na blachę podroby, szyjkę, wątróbkę i serce, uzupełnić wodę. Dżem podgrzać i posmarować nim kaczkę na 5-10 minut przed końcem pieczenia. Po zakończeniu pieczenia pozostawić kaczkę w piecyku. Sos powstały podczas pieczenia uzupełnić 1/2 szklanki gorącej wody, zdjąć tłuszcz i dolać rosół do objętości 1/2 litra. Z drugiej pomarańczy zetrzeć skórkę na drobniutkie wiórka i wycisnąć sok. Cukier stopić w garnku na jasny karmel. Rozprowadzić gorącym sosem, wymieszać, dodać sok pomarańczowy i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną wody i dodać do sosu. Pozostałe pomarańcze pokroić w cienkie plastry. Zanurzyć je na krótko w rozgrzanym tłuszczu. Kaczkę ułożyć na plasterkach pomarańczy. Podany osobno sos w posypać wiórkami skórki pomarańczowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation