Kuchnia

Kuchnia

Babka bananowa

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka bananów (rozgniecionych widelcem)
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki Baileys orzechowego (lub innego likieru np. malibu)
3/4 szklanki masła
2 szklanki cukru
3 jaja


Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce połącz banany, mleko i likier. Zmiksuj masło, aż stanie się puszyste, partiami dodawaj cukier. Stale miksując wbijaj po jednym jajku. Dodaj do ciasta mieszankę bananów, następnie wmieszaj suche składniki. Foremkę na babkę wysmaruj masłem i obsyp odrobiną mąki. Wlej ciasto. Piecz w temp. 180 oC przez ok. 1- 1,5 godziny, aż patyczek wbity w ciasto wyciągnięty będzie suchy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation