Kuchnia
Chatki z piernika
Piernikowa chatka -
PIERNIKOWA CHATKA - składniki:
Składniki na ciasto:
. 600 g mąki
. 250 g masła
. 200 g ciemnego cukru
. 8 łyżek płynnego miodu
. 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
. opakowanie (20 g) przyprawy do piernika
. łyżeczka kakao
Składniki na lukier do dekoracji:
. 1 białko
. 1.5 szklanki cukru pudru
PIERNIKOWA CHATKA - sposób przygotowania:
186; przez 10-15 min.
Ewentualnie (jeśli ciasto nam się rozrywa) możemy upiec odpowiednio duże kawałki i dopiero z gotowego piernika wycinać ściany domów (pamiętajmy jednak, że musimy zrobić to póki piernik jest ciepły i miękki - kiedy stwardnieje nie będziemy już w stanie tego zrobić).
Gdy ciasto dobrze wystygnie (najlepiej następnego dnia) możemy przystępować do sklejania i ozdabiania domku. Najlepiej zrobić to lukrem - możemy kupić gotowy, ale jest dość drogi, a my będziemy potrzebowali go całkiem sporo, dlatego lepiej zrobić go samemu.
Aby go zrobić należy bardzo dokładnie wymieszać białko z cukrem (możemy zrobić to robotem kuchennym), tak aby nie zostawało grudek. Jeżeli lukier jest płynny musimy dodać więcej pudru (powinien być bardzo gęsty). Następnie przekładamy go do rękawa (możemy zrobić go z pergaminu, formując stożek i przycinając jego wierzchołek, bądź kupić gotowy w sklepie) i nakładamy na krawędzie ścian (zaczynając od podstawy). Dach możemy przyozdobić płatkami migdałów. Niewąt; Na początku musimy rozpuścić w garnku masło, cukier i miód, po czym odstawić na chwilę do przestygnięcia. Następnie dodajemy mąkę, sodę, przyprawy i wszystko starannie mieszamy. Jednolitą masę rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy z niej ściany (2 prostokąty o bokach 13 na 22 cm oraz dwa - na ściany szczytowe - 13 na 16 z trójkątem u góry o bokach 12 cm, dach - 16 na 26 cm oraz podstawę, pamiętając, że jej wielkość nie może być mniejsza niż 22 na 16), a następnie rozkładamy je na wyłożonej pergaminem blasze. Ciasto jest jednak miękkie więc przy wałkowaniu każdej części musimy dobrze podsypać blat mąką. Następnie wkładamy je do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180
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