Kuchnia

kuchnia

Czekoladowy sernik z wiśniami

Składniki:
Kruszonka
ok. 350 g mąki
200 g masła
3 łyżki kakao
150 g cukru

Wszystkie składniki rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Jeśli będzie zbyt mokra, dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
Blachę o wymiarach 25 cm na 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy równomiernie 2/3 kruszonki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy.

Masa serowa (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
125 g mascarpone
4 jajka
2 torebki budyniu waniliowego z cukrem
140 g cukru
500 g wiśni

Jajka ucieramy na jasną i białą masę z cukrem. Następnie dodajemy partiami sery, po dodaniu każdego chwilkę miksując, lecz nie za długo, tylko do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy proszek budyniowy i mieszamy.
Masę wylewamy na podpieczony spód, na wierzch wykładamy umyte, wysuszone i wydrylowane wiśnie otwarciem do góry. Posypujemy resztą kruszonki.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach najlepiej całą noc.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation