Książka

Dobre książki

Tarta z kremem malinowym
Składniki:

Spód:

• 250 g mąki pszennej
• 150 g masła, zimnego
• 50 g cukru pudru
• mała szczypta soli
• 1 jajko

Krem:

• 300 g malin
• 2 jajka
• 1 puszka (533 g) mleka zagęszczonego słodzonego, skondensowanego
oraz:
• 350 g śmietany 12% (gęstej, kwaśnej, homogenizowanej)
• świeże maliny, jeżyny do dekoracji, i cukier puder


Przygotowanie:
Spód: Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować grubo masłem (1 łyżka). Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, cukier puder oraz sól. Rozcierać palcami lub miksować mikserem (łopatką) aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość około 1/2 cm i wyłożyć nim formę (dno i boki). Ciasto najlepiej rozwałkować podsypując stolnicę mąką lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (również oprószonymi mąką). Zdejmujemy wierzchni papier z rozwałkowanego ciasta, przenosimy do formy papierem do góry, odklejamy papier. UWAGA: jeśli używamy formy 24 cm, wówczas zostanie około 1/4 ilości ciasta, jeśli forma jest większa np. 28 cm, wówczas wykorzystamy całe ciasto).
Formę wstawić do lodówki na około 15 - 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Przed pieczeniem spód podziurkować widelcem.
Ciasto (dno i boki) okryć folią aluminiową, na dno wysypać obciążenie, np. suchą fasolę lub ryż (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Jeśli pod koniec pieczenia spód będzie się podnosił, wystarczy delikatnie uklepać wybrzuszenia widelcem. Wyjąć formę z piekarnika. Piekarnik ustawić na 180 stopni C.
Krem: W misce zmiksować blenderem maliny, następnie przetrzeć je przez sito. Powstały mus zmiksować z jajkami i 1 szklanką (250 ml) mleka skondensowanego (resztę mleka zachować na biały wierzch) - zmiksować tylko do uzyskania gładkiej masy. Masę delikatnie wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut (po tym czasie masa zesztywnieje).
Wyjąć formę z piekarnika, piekarnik nastawić na 120 stopni C. W miseczce wymieszać śmietanę 12% z 4 - 5 łyżkami pozostałego mleka skondensowanego, wyłożyć łyżką na upieczony wierzch i delikatnie wyrównać powierzchnię wypukłą stroną łyżki. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut w temp. obniżonej do 120 stopni C.
Wyjąć tartę z piekarnika. Ułożyć owoce. Tartę można podawać po ostudzeniu lub wstawić na 1 - 2 godziny do lodówki. Kruche brzegi tarty i owoce można oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation