Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto:
-50 dag mąki
-2 jajka
-1 żółtko
-20 dag cukru
-2 łyżki miodu
-20 dag margaryny lub masła
-2 płaskie łyżeczki sody
-2 łyżki mleka

Margarynę posiekać z mąką , dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz resztę składników ciasta - zagnieść. Podzielić na 3 części, włożyć do lodówki , żeby nieco stężało.

czas pieczenia ok. 10 min(na jeden polewa) temp. 200 st.C.
Polewa:
-30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
-10 dag cukru
-2 łyżki miodu
-11 dag margaryny
Margarynę , cukier i miód rozpuścić w garnku , dodać orzechy i chwilę gotować.
Krem:
-1/2 kostki masła lub margaryny
-1/2 torebki budyniu śmietankowego
-3/4 szkl. mleka
-ok. 1/3 szkl. cukru pudru,
-kwaśny dżem(śliwka)
Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka , resztę zagotować. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować , ostudzić do temperatury pokojowej.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem , dodawać stopniowo budyń i utrzeć na puszystą masę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation