Kuchnia

Yummy!

Kruche ciasteczka czekoladowe

400 g mąki pszennej
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
200 g margaryny
1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
150 g cukru

Suche składniki zmieszaj w misce. Czekoladę najpierw zetrzyj na tarce lub połam na drobne kawałki, a następnie roztapiaj najlepiej w metalowej miseczce umieszczonej nad parującą w garnku wodą. Ważne! Dno miseczki nie może dotykać lustra wody. Do suchych składników dodaj żółtka, margarynę i czekoladę, zamieszaj łyżką, a potem ugniataj ręką.
Zagniecione ciasto włóż na pół godziny do lodówki, a następnie rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą foremki wycinaj serduszka i przenoś je ostrożnie szerokim nożem na posmarowaną margaryną blaszkę.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190 st. C i piecz około 12 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation