Kuchnia

ciasta

50g margaryny
2/3 szklanki mąki (120 g)
1/3 szklanki cukru (80 g)
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
700g sera 3-krotnie mielonego w wiaderku
1 opakowanie żelatyny (20 g)
1/2 szklanki mleka
3 jajka
2/3 szklanki cukru (160 g)
1/2 kostki do pieczenia Kasia (125g)
2 galaretki zielone
1 galaretka czerwona
1 galaretka pomarańczowa

Jak zrobić?

Galaretki rozpuść, każdy kolor oddzielnie, w połowie podanej na opakowaniu wody. Pomarańczową i czerwoną ostudź i wstaw do lodówki by stężała. Zieloną pozostaw w misce z ciepłą wodą by za szybko nie stężała. Przygotuj ciasto. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i miękką margarynę , Wszystko wymieszaj mikserem.
Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w 180st.C około 20 minut. Przygotuj masę serową. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnego mleka i odstaw by napęczniała. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Dodaj ser i miękką margarynę . Wymieszaj. Stężałe galaretki wyjmij z lodówki i pokrój w kostkę. Do żelatyny wlej 1/3 szklanki wrzątku i podgrzewaj aż się rozpuści. Zdejmij z ognia i dodaj do niej kilka łyżek masy serowej. Tak przygotowaną żelatynę wymieszaj z resztą masy serowej. Połowę masy serowej przełóż na upieczone ciasto, posyp kostkami galaretki i przykryj resztą masy. Sernik wstaw na 20 minut do lodówki. Gdy lekko stężeje polej go zieloną galaretką i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin.

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: 20 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation