Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

KRUCHE CIASTO ZE SLIWKAMI I KRUSZONKA.

Składniki:

Ciasto:

300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

ok. 700 g śliwek


Kruszonka:

1 1/2 szkl. mąki pszennej
112 g masła
6 łyżek cukru


Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Masło do kruszonki rozpuścić, dodać do mąki i cukru. Wymieszać tworząc grudki, wstawić do lodówki. Można również przygotować kruszonkę z miękkiego masła, rozcierając je palcami razem z mąką i cukrem.
Masło łączymy z cukrem, żółtkiem, wanilią i kwaśną śmietaną. Wyrabiamy na gładką masę.
Dodajemy przesianą mąkę. Zagniatamy kruche ciasto na gładką masę. Nie możemy zagniatać zbyt długo, ponieważ prowadzi to do „zaciągnięcia” ciasta. W konsekwencji straci ono właściwą strukturę, a wyroby będą twarde i zakalcowate.
Ciasto kruche zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie mamy gotowe ciasto do naszych wypieków. Możemy je wałkować, wycinać, piec. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation