Kuchnia

RAJ DLA PODNIEBIENIA

Kurczak w sosie camembert - przepis

Składniki

2 udka
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku
odrobina bazylii
sos:
1 ser camembert
100 ml śmietany 18%
3 łyżki białego wina
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku
Udka kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy przyprawami.

Wrzucamy na wysmarowaną oliwą i dobrze nagrzaną patelnię, smażymy z każdej strony na rumiano, dodajemy odrobinę wody i przykrywamy pokrywką. Dusimy tak długo, aż kurczak będzie miękki.

Sos:

Z patelni zdejmujemy miękkiego kurczaka, dolewamy pół szklanki wody, wino i dodajemy pokrojony ser camembert. Wszystko mieszamy tak długo, aż ser się rozpuści.

Do sosu dodajemy koncentrat, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę wody.

Kurczak z sosem camembert dobrze smakuje z ryżem, ziemniakami i pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation