Kuchnia

RAJ DLA PODNIEBIENIA

Kluski ziemniaczane

SKŁADNIKI

CIASTO

-około 1 kg ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków
-1,5 szkl mąki ziemniaczanej
-0,5 szkl mąki pszennej
-łyżeczka soli
-2 jajka

FARSZ

-0,5 kg mięsa mielonego np zmielona łopatka lub szynka wieprzowa
-1 średnia cebula
-1 duży ząbek czosnku
-garść suszonych grzybów lub 2 pieczarki
-1 marchew
-100g kapusty kiszonej
-trochę oleju
-pieprz sól do smaku
-majeranek-pół płaskiej łyżeczki

Z podanych składników zagniatamy ciasto,jeśli istnieje taka potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto ma być gładkie,nie klejące.



FARSZ

Cebulę siekamy w piórka,czosnek siekamy w kostkę,marchew trzemy na tarce o dużych oczkach.
Wszystko podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki lub grzyby (grzyby suszone najpierw trzeba namoczyć by były miękkie)


Kapustę kiszoną siekamy i dodajemy do całości,mieszamy i dodajemy mięso mielone.
Całość dusimy do momentu aż mięso nie będzie surowe i doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem.

Farsz studzimy.
*jeśli mięso puściło wodę odlewamy nadmiar płynu z farszu


Z ciasta odrywamy kawałek i rozpłaszczamy na dłoni,na środek dajemy farsz i całość zwijamy i formujemy kulę.

Kluski wrzucamy na gotującą się wodę z odrobiną oleju i soli.



Gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając .Jak kluski wyraźnie się powiększą i wypłyną to znak,że są gotowe.


Kluski można podać z dowolnym dodatkiem
z sosem,z bułką tartą.
Mi zostało farszu dlatego podałam kluski właśnie z nim :)







Polecam gorąco-są pyszne,sycące i łatwe w przygotowaniu :)
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation