Kuchnia

KUCHNIA

CIASTO MUS POTROJNIE CZEKOLADOWY.

Składniki:

100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady białej
1000 g / 1 l śmietany kremówki 36% (użyłam 3 x 330g)
6 łyżeczek żelatyny
6 łyżek gorącej wody
gorzka czekolada do dekoracji


Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć folią spożywczą.
Gorzką czekoladę połamać, dodać 2 łyżki kremówki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić, żeby przestygła. W międzyczasie 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. 1/3 część śmietany schłodzonej ubić na sztywno, 1-2 łyżki ubitej śmietany dodać do czekolady i ręcznie wymieszać. Czekoladę ze śmietaną dodać do ubitej śmietany i zmiksować. Dodać ostygniętą żelatynę i ponownie całość zmiksować. Mus z gorzkiej czekolady wyłożyć do tortownicy i w miarę równo rozsmarować. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz., żeby stężał.
Podobnie przygotować dwie kolejne warstwy, z mlecznej i białej czekolady. Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, żeby mus dobrze stężał. Po wyjęciu z lodówki zdjąć obręcz tortownicy, a wierzch posypać tartą gorzką czekoladą.


Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation