Sport i fitness

ćwiczenia

Wielkie Żarcie - Przepis - "Zachód Słońca" z bitą śmietaną
Składniki
1 biszkopt jasny
4 szt. Galaretki - Blue Curacao WINIARY
1 szt. Galaretki - Pina Colada WINIARY
500ml. śmietany 30% lub 36% ( ja miałam Śmietanke Łaciatą 30% )
1 szkl. cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w około 50ml.przegotowanej wody
1 puszka brzoskwiń
Upiec biszkopt. Po wystudzeniu można nasączyć syropem z brzoskwiń lub innym ponczem.

2 galaretki Blue Curacao przygotować wg. podanego przepisu na opakowaniu, tężejącą galaretkę wylać na ciasto i wstawić do lodówki na około 20-30min.

Galaretkę Pina Colada przygotować wcześniej i pozostawić do całkowitego stężenia.

Brzoskwinie osączyć i wypełniać części po pestkach żółtą galaretką i układać na niebieskiej galaretce

Na tym etapie pracy najlepiej zapamiętać w którym miejscu są brzoskwinie, żeby później przy krojeniu uzyskać efekt zachodzącego słońca ( ja dla ułatwienia zaznaczyłam sobie kreski długopisem na pergaminie jakim było wyłożone ciasto )

Przygotować pozostałe 2 galaretki niebieskie i pozostawić do całkowitego stężenia.

Żelatynę rozpuścić w 50ml. przegotowanej wody

Śmietanę ubić i stopniowo dodawać cukier puder cały czas mieszając mikserem następnie w trakcie ubijania dolewać małymi strumieniami rozpuszczoną żelatynę.
Na koniec dodać mocno stężałą galaretkę i miksować krótką chwilkę tak aby pozostały kawałki niebieskiej galaretki.

Bitą śmietanę najpierw wykładać w miejsca pomiędzy brzoskwiniami a następnie po całości blaszki.
Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation