Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Śledź w pomidorach

Składniki:

Ok. 400-500 g filetów śledziowych

1,5 średniej cebuli

3-4 łyżki oleju

1 małego słoiczka koncentratu pomidorowego 80 g

2 łyżki dobrego ketchupu

1 łyżka miodu

¼ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki chili

¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego (lub grubo zmielonego czarnego pieprzu)

1 duża garść rodzynek

¼ szklanki wody

1 listek laurowy

Cebulkę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulkę lekko ją soląc. Jak zmięknie i zrobi się szklista dodajemy koncentrat i ketchup podlewamy wodę. Dodajemy resztę składników (bez śledzia!) i przesmażamy całość. Studzimy. Śledzia moczymy przez noc i kroimy w 1 cm kawałki. Dodajemy do niego marynatę pomidorową i delikatnie mieszamy. Wkładamy do słoika i zostawiamy na min. Noc do przegryzienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation