Kuchnia

kulinaria

WYWAR WARZYWNY
6 marchewek
3 małe pietruszki
1 cebula
4-5 pieczarek
kilka liści kapusty
kawałek selera
por
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 kulki jałowca
łyżeczka ziarenek pieprzu
natka pietruszki
300 ml białego wina
3 litry wody

Cebulę opalamy na palniku. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Wszystkie oprócz kapusty wrzucamy do garnka (łącznie z obierkami) i podsmażamy około 3-4 minuty. Zalewamy winem i czekamy, aż alkohol odparuje. Jeśli nie mamy wina, to przechodzimy dalej. Dodajemy kapustę, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz, zbieramy "szumy" i gotujemy przez 2 godziny. Pod koniec gotowania lekko solimy. Najlepiej jeśli zostawimy warzywa w wywarze, aż do jego wystudzenia. Zimny wywar przecedzamy na drobnym sicie lub przelewamy przez gazę. Otrzymujemy pyszny, esencjonalny bulion, niezastąpiony w kuchni.

Jeśli chcemy zrobić kostki rosołowe, taki przecedzony wywar zagotowujemy ponownie i redukujemy na malutkim ogniu przez przynajmniej półtorej godziny. Wystudzony przelewamy do silikonowej foremki na lód lub czekoladki i zamrażamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation