Kuchnia

kuchnia

nalewka z kukułek

Składniki:
•szklanka wódki ( nie musi być to droga wódka - u mnie czysta żołądkowa)
•puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
•120 g kukułek Wawel (koniecznie Wawel tylko one mają ten wyjątkowy smak) - jest to małe opakowanie.


Do dzieła!!!


Wlewamy do garnka mleko i wsypujemy cukierki - podgrzewamy ciągle mieszając aż kukułki całkiem się rozpuszczą (trzeba uważać gdyż z kukułek w pewnym momencie powstanie duża sklejona kulka i mogą zacząć się przypalać). Gdy cukierki się rozpuszczą odstawiamy do wystudzenia od czasu do czasu mieszając.

Do powstałego ,,mleka kukułkowego" dodajemy wódkę i dokładnie mieszamy - przelewamy całość do butelki - mocno wstrząsamy. Odstawiamy na minimum 2 tygodnie.

Likier lubi się rozwarstwiać więc od czasu do czasu możemy nim wstrząsnąć - nie znaczy to jednak, że dzieje się z nim coś złego. Nie ma też konieczności trzymania go w lodówce - u mnie stoi w szafce i nic mu się nie dzieje.

Smacznego!!!

"Sierotka maRysia w kuchni"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation