Kuchnia

obiady

Zupa z dyni na bazie mleka

Opis:
Podana z pieczywem czosnkowym zupa z dyni świetnie rozgrzeje i doda energii nie tylko w chłodne dni.
Sk3adniki:
1 kg obranej ze skórki i miąższu dyni,
1/2 szklanki wody,
1 litr półtłustego mleka,
sól oraz biały pieprz,
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie).
Wykonanie:

Zagotuj wodę w garnku. Wrzuć do niej pokrojoną w kostkę dynię. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut (aż dynia bedzie miękka). Za pomocą blendera utrzyj zawartość garnka na gładką masę. Dodaj mleko i gotuj wszystko razem jeszcze przez około 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz do zupy dodać również łyżeczkę miodu.

Propozycje podania:

Podawaj zupę dyniową z grzankami czosnkowymi lub prażonymi na patelni pestkami z dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation