Kuchnia

mięsko

Składniki, 5 szaszłyków, 2-3 porcje:

• 5 świeżych fig
• około 250 g - 300 g polędwiczki wieprzowej
• sól i pieprz
• 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 1/2 łyżki soku z cytryny
• 100 g szynki suszonej (np. serrano)

• patyczki na szaszłyków


Do podania:

• dużo świeżej mięty
• 100 g sera feta (polecam oryginalny, z owczego i koziego mleka)
• gęsty dressing balsamiczno-miodowy (4 łyżki octu balsamicznego + sól i pieprz + 1,5 łyżki oliwy extra vergine + 2 łyżki miodu - wszystko wymieszać w miseczce)


Przygotowanie:

Figi pokroić na ćwiartki. Polędwiczkę pokroić w niedużą kostkę, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, odłożyć.
Kawałki polędwiczki i fig nadziewać na patyczki przeplatając paskami szynki.
Grillować na grillu ogrodowym (węglowym lub gazowym), na patelni grillowej lub piec w piekarniku (200 stopni, około 12-15 minut). Można też grillować w piekarniku. Sprawdzić jeden kawałek mięsa czy jest już w środku upieczony. Polędwiczka piecze się dość szybko (podobnie jak kurczak).
Podawać na półmisku na dużej ilości mięty, z dodatkiem pokruszonego sera feta i gęstego dressingu balsamiczno - miodowego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation