Kuchnia

Przepisy na słodkości

CIASTO LATTE MACCHIATO
Składniki na formę 24×24 cm:

Biszkopt:

- 4 jajka

- szczypta soli

- 2/3 szklanki mąki

- 2/3 szklanki cukru pudru

- 2 łyżki kakao

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżki wody

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

- 200 g miękkiego masła

- 2 łyżki cukru pudru (można wogóle pominąć gdyż krem jest bardzo słodki)

- 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)

- 400 ml serka homogenizowanego waniliowego ( u mnie Danio)

Do ponczu:

- 250 ml kawy (u mnie przygotowanej z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej)

- 100 ml likieru latte macchiato

Dodatkowo:

- paczka okrągłych biszkoptów

- gorzkie kakao do oprószania

Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z solą i cukrem, dość długo, do momentu uzyskania jasnej masy. Dodajemy wodę oraz olej i znów miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy do momentu połączenia składników. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masą i pieczemy 30 min w 180 stopniach. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia i po tym czasie kroimy biszkopt w poprzek.

W międzyczasie przygotowujemy kawę i po ostudzeniu łączymy ją z likierem kawowym. Przygotowujemy masę: masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy serki i mleko w proszku. Całość miksujemy do połączenia składników. Składamy ciasto. Na dno układamy pierwszy blat biszkoptu, ponczujemy go kilkoma łyżkami, nakładamy połowę kremu. Na kremie układamy namoczone w ponczu biszkopty, które delikatnie oprószamy kakao. Układamy kolejny blat biszkoptowy (ponczujemy go), pozostałą część kremu i znów biszkopty nasączone ponczem. Całość dekorujemy kakao i wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, chociaż po dwóch godzinach w lodówce też był już wyśmienite :-)

Z mojej blaszki mam 16 porcji. Jedna porcja to 360 kcal.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation