Kuchnia

Przepysznie

Torcik z mascarpone i truskawkami

Składniki

dwa okrągłe spody biszkoptowe
500 g serka mascarpone
500 g serka twarogowego jak na serniki (gotowego)
3 łyżeczki pasty waniliowej
2 żółtka
5 łyżek cukru pudru
szczypta soli
świeże truskawki (ok. 30 dag)
listki melisy do przybrania

Etapy przygotowania
1
Żółtka ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy serek mascarpone i ubijamy, aż będzie miał kremową konsystencję. Następnie dodajemy serek twarogowy, szczyptę soli i pastę waniliową. Miksujemy całość.

2
Na tortownicy układamy spód biszkoptowy. Na spód kładziemy polówki umytych i odszypułkowanych truskawek. Część truskawek (powinny być w miarę duże) kroimy w plasterki i układamy pionowo przy ściankach tortownicy. Na środek ostrożnie wykładamy masę twarogową i rozprowadzamy ku brzegom, ale tak, aby plasterki truskawek się nie poprzewracały. Na wierzch układamy drugi spód biszkoptowy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

3
Przed podaniem, ostrożnie zdejmujemy obręcz tortownicy, wierzch torcika posypujemy obficie cukrem pudrem, układamy na nim połówki truskawek i ozdabiamy listkami melisy. Kroimy i podajemy, gdy torcik jest jeszcze chłodny.

4
Do przygotowania torcika można też nie używać tortownicy, tylko ułożyć spod biszkoptowy na talerzu, wyłożyć na biszkopt dobrze schłodzoną masę i przykryć drugim spodem. Boki ozdobić plastrami truskawek, wierzch przysypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami, a następnie całość wstawić jeszcze do lodówki na godzinę lub dwie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation