Kuchnia

Żarełko

Zielone leniwe kopytka


pół kostki twarogu
ok. 50 gram szpinaku rozdrobnionego
3 łyżki dowolnej mąki
jajko
ząbek czosnku
sól
pieprz





Ser rozdrabniamy ze szpinakiem i przyprawami (jesli mamy szpinak w lisciach lepiej go zblendowac). Dodajemy czosne, sól, pieprz i jajko. Miksujemy razem. Dodajemy mąki, żeby zagęścić ciasto, można je odstawić do lodówki na około pół godziny, wtedy będzie łatwiej dawało się formować kluski. Formujemy kluski łyżką i delikatnie opuszczamy na wrzącą osoloną wodę, najlepiej jeśli same odkleją się od łyżki. Gotować do wypłynięcia i później około 2-3 minut.
Odcedzić i szamać : )
Dobrze smakują tez z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation