Kuchnia

Zapieczone

Zapiekanka z chorizo


Składniki (4 osoby)

Zapiekanka

5-6 dużych ziemniaków
170 g kiełbasy chorizo
1 cebula
1 ząbek czosnku
150 g startego sera
sól, pieprz
2 łyżki oliwy

Sos beszamelowy

1,5 szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól, pieprz
starta gałka muszkatołowa


Wykonanie

Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki grubości ok. 5 mm i gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie. Chorizo kroimy w kawałki, siekamy czosnek i cebulę i podsmażamy razem na oliwie. Przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło w rondelku, trzymając garnek na małym ogniu dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, następnie dolewamy mleko i cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy sporą ilością pieprzu, dodajemy szczyptę soli i gałkę muszkatołową (pół łyżeczki). Odstawiamy.

Połowę podgotowanych ziemniaków wykładamy na dno naczynia do zapiekania (wcześniej wysmarowanego oliwą), następnie nakładamy połowę sosu beszamelowego, odrobinę startego sera, całą porcję chorizo z cebulą i czosnkiem i na wierzch warstwę pozostałych ziemniaków. Całość polewamy beszamelem i posypujemy serem (zostawiamy część sera na później). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 20 minut. Na 5 minut przed końcem zapiekankę posypujemy pozostałym serem. Podajemy z dowolnym sosem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation