Kuchnia

nalewki i inne przetwory

Dżem jabłkowo-bananowy z goździkami

Składniki:

1 kg jabłek
500 g bananów
220g – 300 g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
8 goździków zmiażdżonych w moździerzu

Wykonanie:
Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy.*
Do garnka z grubym dnem wlewamy odrobinę wody, wkładamy pokrojone jabłka,
zmiażdżone goździki i wlewamy wyciśnięty sok z cytryny.
Całość zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.**
Pod koniec smażenia dżemu dodajemy pokrojone w kosteczkę banany.
Smakujemy i jeśli jest potrzeba dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy jeszcze 10 -15 min.
Dżem przekładamy do wyparzonych, suchych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.

Smacznego!

* Do dżemu użyłam jabłek lekko kwaskowych. Nie obierałam jabłek ze skóry.
Jeśli nie lubicie delikatnie wyczuwalnej skórki jabłka albo dżem będą jadły dzieci możecie je obrać.

** Zajęło mi to około 35 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation