Kuchnia

nalewki i inne przetwory

półtorak królewski niesycony -
składniki
1,1 l miodu lipowego
1,1 l miodu akcjowego
1,1 l miodu spadziowego
1,7 l wody
sok z 5 cytryn
pożywka drożdżowa
drożdże winne rasy tokaj, madera, porto lub sherry
sposób przygotowania
rozpuszczamy miód w letniej wodzie i dzielimy na 3 części. dwie z nich odstawiamy w chłodne miejsce, a jedną wlewamy do gąsiora. dodajemy pożywkę i zaszczepiamy drożdżami. kiedy fermentacja ruszy, dodajemy do gąsiora drugą partię miodu z wodą. trzecią partię dodajemy po 3-5 dniach. robimy tak dlatego, że zbyt dużo miodu naraz spowodowałoby przecukrzenie nastawu i fermentacja by nie ruszyła. tego rodzaju miód dojrzewa długo - co najmniej 5 lat.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation