Kuchnia

Mniam

Sernik na zimno z malinami


Składniki:

500 g mrożonych malin
100 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
50 g migdałów w słupkach
75 g płatków kukurydzianych
3 płaty białej żelatyny
250 g śmietany kremówki
500 g mascarpone
500 g chudego twarogu
125 g + 2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
250 g świeżych malin
Cukier puder do posypania
Olej do formy

Przygotowanie:

Maliny odstawić, aby odtajały. Spód okrągłej formy (26 cm) posmarować olejem. Czekolady posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. Migdały zmieszać z płatkami kukurydzianymi, zmieszać z płynną czekoladą. Umieścić na dnie formy i docisnąć tak, aby powstał spód. Wstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę ubić i odstawić w zimne miejsce. Mascarpone, twarożek, 125 g cukru i cukier waniliowy wymieszać. Żelatynę odcisnąć, roztopić i zmieszać najpierw z 1-2 łyżkami kremu, a następnie z resztą. Wmieszać śmietanę. Połowę malin dodać do kremu. Masę nałożyć do formy i wstawić do lodówki na 4 godziny. Pozostałe maliny zmiksować, przetrzeć przez sito, dodać 2 łyżki cukru. 2/3 przygotowanego puree zagotować, resztę wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do puree i mieszać przez 1 minutę. Tort uwolnić z formy, obłożyć świeżymi malinami i polać sosem malinowym. Oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation