Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Babeczki waniliowo-kokosowe z kremem kokosowym - składniki:
2 puszki (po 400 ml) zwykłego mleka kokosowego
babeczki
2 szklanki mąki pszennej
2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka skondensowanego mleka kokosowego (ze zwykłego mleka kokosowego
przepis poniżej)
160 g miękkiego masła
1 i 1/3 szklanki cukru
3 jajka
1 laska wanilii
krem:
220 g miękkiego masła
2 i 1/2 cukru pudru
1/3 szklanki skondensowanego mleka kokosowego (ze zwykłego mleka kokosowego)
1 laska wanilii
szczypta soli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Babeczki waniliowo-kokosowe z kremem kokosowym - sposób przygotowania: 18 sztuk Przygotuj skondensowane mleko kokosowe: zawartość puszek przelej do średniej wielkości rondla i zagotuj - uwaga! Pilnuj mleka, bo kipi jak zwykłe. Zmniejsz ogień i gotuj, aż objętość zredukuje się o trochę ponad połowę. Przygotuj babeczki: do jednej miski przesiej suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. W drugiej większej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodaj 2 jajka i ponownie ubijaj. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i nożem wyskrob ziarenka. Dodaj je do masy, a następnie już na małych obrotach miksera (lub mieszając ręcznie) w kolejności: połowę suchych składników, 1 szklankę skondensowanego mleka kokosowego i resztę mąki. Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Gotową masę rozdziel do 18 papilotek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 20-25 minut, aż patyczek wbity w babeczkę po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź. Przygotuj krem: ubij masło z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj 1/3 szklanki skondensowanego mleka kokosowego, sól i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Ubijaj, aż masa będzie puszysta. Na wystudzone babeczki nałóż po dużej porcji kremu i udekoruj wiórkami kokosowymi. Rada: Skondensowane mleko kokosowe możesz przygotować 1-2 dni wcześniej, przechowuj je w lodówce. Babeczki możesz upiec dzień wcześniej. Przechowaj je w szczelnym pudełku. Udekoruj kremem tuż przed podaniem. Po udekorowaniu możesz je przechować w szczelnym pojemniku wstawionym do lodówki.
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