Kuchnia

Serniki, serniczki

składniki:

150 g kasi

150 g mąki

250 g cukru pudru

1 żółtko

szczytpta soli

800 g twarogu

12 jajek

1 łyżka cukru waniliowego

50 g rodzynek

50 g smażonej skórki pomarańczowej

polewa czekoladowa

sposób przygotowania:

mąkę przesiej przez sito, następnie wymieszaj z 50 g cukru i szczytptą soli. 100 g kasi pokrój na kawałki i posiekaj z mąką. dodaj żólłtko, szybko zagnieć ciasto, z którego uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj. wylep nim dno posmarowanej kasią tortownicy. nakłuj je widelcem i piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni c. ser zmiel i przetrzyj przez sito. kasię utrzyj na puszysty krem, dodaj kolejne żółtka, pozostały cukier puder, cukier waniliowy i małymi porcjami ser. białka ubij na sztywną pianę i wyłóż na masę serową. dodaj posiekaną skórkę pomarańczową, opłukane i wysuszone rodzynki. delikatnie wymieszaj i przełóż do tortownicy na podpieczone ciasto. wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 55-60 minut. ostudzony sernik oblej polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation