Kuchnia

Kawa

white plate: babka orzechowo-kawowa

Babka orzechowo-kawowa
/na podst. przepisu Dorie Greenspan/

2 i 1/4 szklanki* mąki pszennej
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich (użyłam laskowych)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g plus 2 łyżki miękkiego masła
120 g gorzkiej czekolady, posiekanej
1/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy
1 łyżeczka drobno zmielonej kawy lub kawy rozpuszczalnej
1 i 3/4 szklanki cukru (zmniejszyłam tę ilość do 1 szklanki, L)
4 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)
1 szklanka pełnego mleka, w temp. pokojowej

Formę do babki (z kominkiem), o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Wymieszać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia.
Czekoladę, oba rodzaje kawy i 2 łyżki masła umieścić w misce, którą należy ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą (miska nie może dotykać do wody) i cały czas mieszając rozpuścić czekoladę.
Zdjąć z ognia.

W dużej misce utrzeć mikserem pozostałe masło z cukrem na gładką masę. Zajmie to ok. 3 minut.
Następnie wciąż ucierając, dodawać po 1 jajku. Masa powinna być gładka i lśniąca. Dodać wanilię.
Zmniejszając obroty miksera dodawać do masy na przemian mleko i suche składniki.
Trochę więcej niż połowę ciasta (ja wykorzystałam 2/3) przełożyć do formy. Do reszty dodać czekoladę z kawą i wmieszać łyżką. Następnie ciemną masę wlać na białą. Jeśli chcemy, patyczkiem do szaszłyków lub nożem możemy zrobić wzór w cieście. W tym celu, mniej więcej w połowie odległości między kominkiem a brzegiem formy, zanurzamy nóż i zakreślamy nim koło.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st C i pieczemy ok. 60 minut (uwaga: moje ciasto było gotowe już po 40 minutach, warto je sprawdzić mniej więcej po tym czasie).

Upieczone i ostudzone ciasto można polać czekoladą, oprószyć pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation