Święta i uroczystości

Wielkanoc

Składniki

ok. 2 kg kaczka
4 łyżki oleju
1 łyżka miodu
2 łyżki octu winnego
sól
pieprz
ok. 2 łyżki majeranku
2 jabłka
Przygotowuję marynatę. A jabłka kroję na ćwiartki.Kaczkę smaruję marynatą z zewnątrz i od środka, do środka wkładam jabłka lekko oprószone majerankiem, z wierzchu kaczkę jeszcze dodatkowo posypuję majerankiem. Spinam wykałaczkami i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na 1,5 godziny.

Przez pierwszą godzinę warto by kaczka była przykryta, w trakcie pieczenia polecam raz kaczkę obrócić. Aby sprawdzić czy kaczka jest upieczona wystarczy wbić nóż – tłuszcz, który wypłynie powinien być bezbarwny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation