Kuchnia

sosy i polewy i inne...

Pikantny sos pomidorowo - paprykowy

Składniki:

- 2 papryki ( czerwone lub 1 czerwona i 1 żółta),

- 4 ząbki czosnku,

- 200 g przecieru pomidorowego,

- 1 duża cebula,

- 1 łyżka wytrawnego, białego wina,

- 1 łyżka octu z białego wina,

- szczypta chili w proszku ( w zależności od tego ile chili dodamy uzyskamy sos łagodny lub bardziej ostry),

- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki,

- 2 płaskie łyżeczki cukru,

- olej,

- sól i pieprz do smaku,

- posiekana natka pietruszki.

Sposób wykonania:



paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w kostkę,
obieramy cebulę i kroimy w piórka lub kostkę,
na rozgrzanym oleju smażymy cebulę oraz czosnek dodajemy paprykę i smażymy aż cebula zmięknie,
następnie wlewamy przecier pomidorowy, wino, ocet, doprawiamy solą, pieprzem, papryka słodką, cukrem i szczyptą chili,
gotujemy pod przykrycie około 10-15 min,
całość miksujemy i posypujemy natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation