Kuchnia

przetwory

Sałatka z buraków i ananasa

Składniki

1 kg niedużych buraków

1/2 średniego ananasa

duże kwaśne jabłko

szklanka orzechów włoskich

4- 5 łyżek oliwy

duży ząbek czosnku

2 łyżki octu balsamicznego

szklanka ściętych kiełków rzeżuchy (opcja)

średnia cebula

sól, pieprz

Wykonanie

Wyszorowane buraki wkładam do garnka, zalewam wodą do poziomu warzyw, zagotowuję, zmniejszam gaz na mały, kładę pokrywkę, gotuję do miękkości- sprawdzamy nożem.

Studzę, obieram, kroję w kostkę, mieszam z obranymi i pokrojonymi w kostkę owocami i cebulą.

Orzechy łamię na mniejsze kawałki, prażę przez kilka minut na suchej patelni, studzę. Do miseczki wlewam oliwę, wciskam przez praskę czosnek, rozcieram go, dodaję część kiełków (część warto zostawić do posypania sałatki), mieszam, dolewam ocet balsamiczny, łączę z orzechami, mieszam. Zawartość miseczki przekładam do warzyw i owoców, mieszam, posypuję kilkoma szczyptami soli i odrobiną pieprzu. Sałatkę warto na kilka godzin wstawić do lodówki. Przed podaniem posypuję pozostałymi kiełkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation