DIY - zrób to sam
Zadanie domowe
Pasztet z grzybami, po podlasku
składniki:
ok. 1000 g wieprzowej łopatki lub kawałków od szynki
ok. 750g podgardla wieprzowego
ok. 500 g wątroby wieprzowej
1/2 l suszonych grzybów (dałam podgrzybki i prawdziwki - krajankę)
2 czubate łyżki proszku grzybowego z grzybów suszonych mieszanych
1 duża cebula
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 suche bułki kajzerki
6 - 8 jaj
1 czubata łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo utartej
2 duże łyżki podlaskiej ziołowej mieszanki: papryka mielona słodka, papryka ostra, czosnek, pieprz czarny, kminek, rozmaryn, pietruszka, seler, lubczyk, szczypiorek)
2 - 3 łyżeczki soli
do formy: smalec i bułka tarta
sposób przygotowania: grzyby suszone zalałam ok. 1 l gorącej wody, moczyłam 30 min. a następnie gotowałam ok. pół godziny na małym ogniu, odcedziłam, drobno posiekałam.
Mięso i podgardle pokroiłam na nieco mniejsze kawałki, obsmażyłam na patelni - nie dodawałam tłuszczu bo z podgardla wytopi się go dużo. Mięso przełożyłam do garnka, dołożyłam marchewkę, pietruszkę, obraną pokrojoną cebulę, ziele i liście laurowe. Wlałam wodę od grzybów i dusiłam aż mięso było miękkie. Następnie całość odcedziłam, usunęłam ziele i liście, w pozostałym płynie namoczyłam bułki. Na reszcie tłuszczu ze smażenia mięsa obsmażyłam pokrojoną na kawałki wątróbkę.
Mięso, warzywa, wątróbkę i namoczone bułki (razem z sosem) zmieliłam 3 razy przez maszynkę. Do masy dodałam posiekane grzyby i proszek grzybowy. Wbiłam jajka, wyrobiłam. Dosypałam przyprawy i sól, powtórnie dokładnie wyrobiłam. Po wyrobieniu masy zawsze próbuję odrobinę żeby sprawdzić, czy jest dostatecznie słona.
Foremki (piekę w keksówkach bo tak mi wygodnie) wysmarowałam roztopionym smalcem i wysypałam tartą bułką. Masę nakładałam do 3/4 wysokości. Wierzch wygładziłam łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piekłam 30 - 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Upieczone pasztety zostawiłam w foremkach do następnego dnia.
Podaję pokrojony w plastry, z dodatkiem chrzanu, ćwikły albo żurawiny . . .
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