Kuchnia

Quinoa

Czekoladowe ciasto z quinoa bez pieczenia

Składniki

(na okrągłą blaszkę śr 24 cm)
1,5 paczki herbatników Digestive (lub innych wegańskich- ok 330g)

4 szklanki wody /mleka roślinnego

1 szklanka quinoa

4 łyżki kaszy manny lub płatków owsianych

5 czubatych łyżek kakao

1 czubata łyżeczka startego cynamonu

ok 3/4 szklanki syropu z agawy (ok 18 łyżek) lub taka ilość cukru

kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego

Polewa wegańska

8 łyżek syropu z agawy

8 płaskich łyżek kakao

1 czubata łyżeczka cynamonu

ewentualnie trochę wody

+

wiórki kokosowe do posypania lub orzechy włoskie



Wykonanie

Blaszkę wykładam folią, na nią kładę połowę herbatników. Nie pokryją całości blaszki, nie należy się tym przejmować, w większe szczeliny włożyć połamane ciastka, reszta napęcznieje pod wpływem masy. Nie radzę kruszyć drobno ciastek zwłaszcza na drugiej warstwie jeśli zamierzacie użyć polewy.

Quinoa przelewam wrzątkiem, płuczę i wrzucam do garna z zagotowanymi 3 szklankami wody (robiłam wcześniej z mlekiem kokosowym, użycie wody nie umniejsza deserowi). Gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję syrop z agawy, kakao i cynamon rozmieszane w szklance wody, 4 łyżki kaszy lub płatków owsianych, mieszam i gotuję jeszcze parę minut aż masa zgęstnieje. Dodaję aromat, mieszam, wylewam na herbatniki, wyrównuję. Wykładam drugą warstwę herbatników i obciążam ją (na herbatniki- papier/ folia, na to garnek/ blaszka o podobnej średnicy) żeby masa równomiernie rozeszła się w blaszce, a ciastka zmiękły.

Polewę zrobiłam po godzinie, żeby masa w tortownicy była zwarta po odpięciu obręczy.

Mieszam syrop z kakao i cynamon na jednolitą masę; żeby osłabić jej słodką moc lub jeśli dodacie za dużo kakao- można dodać 2 łyżki wody. Rozprowadzam polewę po herbatnikach i otwieram obręcz, żeby pozwolić jej spłynąć nieco po całości. Wstawiam na desce do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto warto posypać wiórkami. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation